Vanliga frågor

Här har vi samlat lite vanliga frågor om Varulvarna. En del är sådant som dykt upp när vi själva spelat, en del är frågor vi fått från andra.

Vi fyller på med fler frågor & svar efterhand. Har du något du undrar över, så skicka oss gärna ett mail − på fragor@varulvarna.se! Du kan också ofta få svar på dina frågor på vår Facebook-sida.

Måste man rösta?

Ja. Detta står lite otydligt i de ursprungliga reglerna, men i de expansioner som finns (som vi kanske snart ger ut på svenska!) står det tydligt att alla måste rösta.

Och det är roligast så ... Ibland tycker någon att man borde vänta en dag eller två med att rösta "så att man inte röstar fel". Men det är ju att anklaga och lyncha de andra som är det roliga! Ibland hänger man en oskyldig stackare − det är smällar man får ta.

Får man berätta att man är till exempel Sierskan eller Häxan?

Ja, man får säga vad man vill. Det enda man inte får göra är att visa sitt kort. Kom bara ihåg att du oftast blir varulvskäk nästa natt, om du avslöjar dig för tidigt. (Och du ska aldrig avslöja att du är varulv. )

När vi spelade dog alla! Vad gör man då?

Ja, ibland kan det hända att alla dör. Det händer när man har Jägaren eller Häxan med i spelet, och den spelaren överlever ända till slutet. Är det bara Jägaren/Häxan och en varulv (eller Det Älskande Paret) kvar, så kan Jägarens kula/Häxans giftbrygd utrota de sista Klågerupsborna.

Det är inte mycket att göra åt det. Sånt händer ibland i Klågerup − det är en märklig plats. Det är bara att blanda och dela ut korten igen − så att nästa generation Klågerupsbor kan ta över ...

Ska man tala om för Häxan vem som dog, även om hon inte har kvar sin livgivande brygd?

Ja, det måste man göra. Dels kan det ju vara Häxan själv som är offret, och då är det sista chansen för henne att använda sin giftbrygd. Dels kan det påverka om hon vill förgifta någon eller inte.

Säg att Häxan känner sig säker på att en av två spelare är varulv, men hon vet inte vem. Ser hon då att den ene av dem blev uppäten, vill hon kanske omedelbart ge den andre en arsenik-cocktail.

Behöver Häxan vakna om hon inte har kvar någon av brygderna?

Nej. När Häxan har använt båda sina brygder är hon en vanlig bybo. Hoppa över det steget under natten. Häxan får veta vem som blev varulvarnas offer samtidigt som de andra på morgonen.

Om Häxan räddar varulvarnas offer, ska man berätta vem det var på morgonen?

Nej. Det får varken offret eller de övriga byborna veta − det vet bara varulvarna och Häxan. Häxan kan naturligtvis berätta det, om hon vill avslöja sig själv, men spelledaren ska inte berätta det.

Om Häxan använde sin giftbrygd så att två dog på natten, ska man berätta vem som blev uppäten och vem som blev förgiftad?

Ja. Är det ena offret varulv (duktig Häxa!) är det ju tydligt hur spelarna dog. Men även om Häxan hade fel och tog livet av en bybo, ska man berätta vem av offren som blev varulvsmiddag. Byborna kan ha nytta av den informationen − till exempel om den som blev uppäten lät väldigt övertygad om att en viss person var varulv under gårdagens diskussioner.

(Dessutom är det väl rätt logiskt. Tänk själv − nog katten ser man skillnad på när någon är förgiftad och när någon blivit uppäten och det bara är köttslamsor kvar ... )

Får den spelare Sheriffen lämnar över brickan till neka?

Nej. Som det står i reglerna får man inte neka utnämningen, om de andra väljer en till Sheriff. Om Sheriffen blir eliminerad väljer han själv vem han ska överlämna brickan till, och den spelaren får inte heller neka. Var stolt över utnämningen, och var en god ledare för byborna/lynchmobben!

Får Jägaren skjuta någon, även om han dör för att hans käresta dog?

Ja. Jägaren får alltid eliminera en annan spelare med ett skott, oavsett hur han dör − om han blir uppäten, lynchad, förgiftad eller dör av brustet hjärta som en i Det Älskande Paret. Han måste dock inte skjuta någon. Känner han att han inte har en aning om vem som är varulv kan han avstå.

Kan Häxan rädda Lilla Flickan?

Blir hon "vanligt varulvoffer" kan hon räddas. (Då vet ju ingen att hon är Lilla Flickan.) Men om varulvarna kommer på henne med att spionera dör hon direkt, och kan inte räddas av Häxans livgivande brygd.

(Detta kan vara lite svårt att reda ut. Ibland tar varulvarna fel och tror att en spelare är Lilla Flickan fast han/hon inte är det. Ett tips kan vara att man kommer överens om ett särskilt tecken, som varulvarna kan ge till spelledaren när de tror att de sett Lilla Flickan spionera. Varulvarna ger tecknet och pekar på den spelare de misstänker, och spelledaren kontrollerar kortet (han får gå runt och låtsas titta på alla kort). Är det Lilla Flickan dör hon direkt och kan inte räddas. Är det inte Lilla Flickan får varulvarna ingen mat den natten.)

Måste varulvarna äta på natten, även om den enda att äta är käresta till en av varulvarna?

Tja, detta är ovanligt − det kan bara hända om det finns en enda bybo kvar i spelet, och han/hon är med i Det Älskande Paret tillsammans med en av varulvarna.

Det är ett lite småkul läge. Varulvarna måste vara eniga om vem de ska sätta tänderna i, men det kan de aldrig bli − spelarna i Det Älskande Paret får aldrig skada/äta/rösta på varandra. Så det blir ingen mat för varulvarna den natten.

Nästa dag blir intressant! Är varulvarna i majoritet, lynchar de såklart bybon (eller sin förälskade varulvskompis) och då vinner de. Har Det Älskande Paret majoritet (kanske med hjälp av Sheriff-brickan) kommer de att lyncha varulven/varulvarna och vinna. Men det kan också stå LIKA − det gör det om de som är kvar är Det Älskande Paret och två varulvar, eller Det Älskande Paret och en varulv som är Sheriff. Då slutar spelet oavgjort! Ingen dör på dagen och ingen dör på natten − i all oändlighet ...