Att spela utan spelledare

Varulvarna fungerar utmärkt när man är många! Det är kanske som allra roligast när man är sisådär 12-13 stycken.

Man ska nog vara i alla fall åtta spelare, plus en spelledare, om det ska fungera att spela "som vanligt". Men det går faktiskt att spela även om man bara är 6-7 stycken! Då är alla med i spelet, och ingen är spelledare.

Gör så här:

  • Sätt er kring ett bord. Det får inte vara för stort!
  • Sätt ihop ett lämpligt urval av kort. Ni ska nog bara ha en varulv. (Men prova gärna med två om ni är sju spelare.) Ni ska inte ha med Lilla Flickan, och inte heller Amor eller Jägaren − ni är för få för att ha ett Älskande Par, och Jägarens kula påverkar spelet för mycket. Och välj ingen Sheriff. Om ni är sex spelare kan en bra mix vara: en varulv, Sierskan, Häxan och tre vanliga bybor.
  • Tag fram två små prylar att ha som "markörer". Till exempel en tia och en femkrona. Bestäm att tian är "varulvarnas offer" och femkronan "Häxans gift". Lägg mynten mitt på bordet.
  • Sätt gärna på lite musik svagt i bakgrunden. Det är lätt hänt att man hör vem som agerar på natten, om det är knäpptyst i rummet ...
  • Blanda och dela ut korten. När man sett på sitt kort lägger man det framför sig, så att korten bildar en ring runt mynten mitt på bordet. ALLA MÅSTE KUNNA NÅ ALLAS KORT.
  • En av spelarna kan vara lite "halv-spelledare" första natten, och han/hon säger "alla somnar". (Den spelaren är också med i spelet, och blundar som alla andra.)
  • Spelledaren säger "Sierskan vaknar". Sierskan vaknar, och tittar försiktigt på ett av de andra spelarnas kort. Hon måste vara noggrann med att lägga tillbaka kortet precis som det var. Man väntar en stund, så att Sierskan säkert hinner bli klar. (Här är det bra med lite bakgrundsmusik, så att ingen hör något! Annars kan man göra så att alla visslar eller stampar med foten. )
  • Sedan säger man "varulven vaknar". Varulven vaknar, tar tiokronan och lägger den ovanpå kortet för den spelare han vill äta upp. Man väntar en stund, så att varulven säkert hinner bli klar.
  • Sedan säger spelledaren "Häxan vaknar". Häxan vaknar och ser vem offret blev. Vill hon rädda offret, lägger hon tillbaka tiokronan mitt på bordet. Då vet ingen vem offret var. Vill hon förgifta någon, tar hon istället femkronan och lägger på den spelarens kort.
  • Man väntar en stund, så att Häxan hinner bli klar. Sedan vaknar alla. Man ser vem/vilka som dog (korten med mynt på), och vänder upp de korten. Sedan är det anklaga-folk-hej-vilt-och-lyncha-någon som vanligt ...

Man behöver bara göra så här första natten. Oftast är där ju minst en som dör, och då kan den spelaren vara vanlig spelledare nästa natt.

Prova att spela så här någon gång ni är för få för en "riktig Varulv"! (Det kanske är lite svårt att spela så här om alla är nybörjare, så de flesta som är med bör nog ha spelat tidigare.)