Tips till spelarna

Här har du lite tips och råd som kanske kan hjälpa dig i spelet. Har du själv något bra tips så dela med dig på vår Facebook-sida. Ser vi något bra där lägger vi in det här!

Varulvarna

Att bli varulv är rooooligt ... Men också svårt. Försök uppträda som du brukar göra − det vanligaste felet varulvarna gör är att de antingen pratar mycket mer än de brukar eller att de blir ovanligt tysta.

Var noga med vem ni käkar upp under natten. (Se till att få en varierad kost!) Tror ni att ni vet vem Sierskan/Häxan/Jägaren är så glufsa i er honom/henne − de blir alla farligare för er ju längre spelet går. Annars är den bästa taktiken att låta de ofarligaste leva − är där någon som har noll koll och hela tiden misstänker oskyldiga så låt dem leva och rösta fel.

(Är där någon som väldigt tydligt misstänker en oskyldig, kan man bluffa och göra tvärtom. Ät upp honom, och säg sedan "X misstänkte Y väldigt tydligt, och då blev han uppäten − Y måste vara varulv!".)

Att äta upp den bybo som är Sheriff är ofta klokt − speciellt om ni tror att han kommer att ge en av er Sheriff-brickan. Men är Sheriffen lättlurad/misstänker någon oskyldig så låt honom leva ... (Då kan ni också senare säga: "Vad konstigt − Sheriffen har överlevt två nätter. Han måste vara varulv!")

Stöd inte varandra för tydligt. Rösta gärna på din lagkamrat i början, om du är rätt säker på att andra inte kommer att rösta på honom. Om han blir lynchad senare i spelet kan du säga "Han VAR varulv − då hade jag rätt från början!".

Ser du att en annan varulv är rökt i alla fall (det verkar som att de flesta tänker rösta på honom) så håll med och hjälp till att rösta ut honom. Och ropa "JA!!" när kortet vänds upp ...

Försök gärna få en av de andra bestarna vald till Sheriff − om någon föreslår honom så stöd det lite lagom försiktigt. Däremot kan det verka misstänkt att själv kandidera till posten (såvida du inte alltid brukar göra det).

Har ni Amor med i spelet så se upp! Skulle en av dina med-varulvar absolut vägra att äta upp den som ni andra vill sätta tänderna i, kan det bero på att han är med i Det Älskande Paret tillsammans med den spelaren. Då måste ni försöka få er lagkamrat/hans käresta lynchad på dagen, annars vinner de! Sitter du nära den andra varulven så låtsa att du hört något under natten och peka ut honom som varulv. Då är det ingen som misstänker dig − du hade ju aldrig pekat ut honom om du också varit varulv!

Byborna

Så du blev inte varulv den här gången heller? Då gäller det att du skärper dina sinnen. Nu hänger det på dig om Klågerup ska gå under eller inte.

Håll utkik efter när folk uppför sig annorlunda. En del börjar omedelbart babbla så fort de blir varulvar, andra (som i vanliga fall är världens pratkvarnar) tystnar nästan helt. En del spelare är fullständigt omöjliga att läsa. Men det finns också de som är så usla lögnare att du plockar dem som varulvar efter tio sekunder varenda gång. Koncentrera dig på dem i början − om inte annat är det värdefullt att veta att de är oskyldiga.

Försök komma ihåg hur folk röstar! Om ett par spelare hela tiden röstar likadant, eller om de hela tiden är snabba att "hänga på" när andra anklagar någon, så luktar det varulv om dem.

Lyssna på de andra! Sierskan vet alltid något − i alla fall någon som är oskyldig. Även om hon är försiktig och inte vill avslöja sig själv, så lyssna och se om du kan lista ut vem det är. Blir Sierskan uppäten, försök komma ihåg vad hon sa föregående dag − fanns det någon hon försökte skydda (troligen någon hon visste var oskyldig) eller någon hon försökte peka ut?

Ibland kan man få en ledtråd av hur folk sitter när byn vaknar på morgonen. De som sitter med händerna framför sig på bordet, har ofta varit aktiva på natten och pekat på någon. (Och är varulv eller Sierskan.) Det är mindre sannolikt att den som till exempel sitter med armarna i kors är varulv. (Om inte de också läst det här, för då lägger de armarna i kors för att lura er! )

Lägg märke till var varulvarnas offer sitter. Det är alltid lättare att peka på någon framför sig, än någon två stolar till höger om sig som man inte ser. Var särskilt uppmärksam på var den första nattens offer sitter − då vet varulvarna inget om vem som är farlig för dem, så de väljer ofta någon som är lätt att peka på.

Sierskan

Sierskan är ofta för passiv! Hon är väldigt värdefull för byborna. Inte bara när hon fått se en varulv − det är ofta lika värdefullt att veta vilka av spelarna som INTE är varulvar.

Var inte rädd för att försvara någon du vet är oskyldig, när det börjar hagla anklagelser mot honom/henne. Och har du identifierat en varulv, se då till att verkligen "peka finger"! Även om du inte vill avslöja dig för tidigt, så kanske de andra kommer ihåg vem du skyddade/försökte peka ut om du blir eliminerad.

När ska man avslöja sig och säga rätt ut att man är Sierskan? Tja, är det bara en varulv kvar och man vet vem det är, är det ju självklart. Och även om där är två odjur kvar, får man nog offra sig när det börjar bli få spelare. Hänger man en oskyldig till kan det vara kört för byn. Berätta att du är Sierskan och att X är varulv − och att du vet att Y och Z inte är det. Och förbered dig på att bli kalasad på nästa natt ...

Häxan

Även Häxan får ibland veta att en spelare är oskyldig, om hon räddar honom/henne från varulvarna. Försvara den spelaren om han/hon blir misstänkt!

Din giftbrygd är lika värdefull som Jägarens kula, men den har en stor nackdel − du hinner inte använda den om du blir lynchad på dagen. Verkar det som att folk tänker rösta ut dig, så säg att du är Häxan. Visserligen är väl risken stor att du blir varulvskäk nästa natt (om du inte har kvar din livgivande brygd), men då hinner du i alla fall förgifta någon du tror är varulv.

Amor / Det Älskande Paret

Det finns nog ingen "taktik" för hur man väljer ett Älskande Par, om man blivit Amor. Spelet har ju inte börjat än, så du vet inget om vilka varulvarna är. Välj några du tror blir kul! Till exempel om där är två spelare som alltid brukar anklaga varandra − då kan det vara skoj att se dem hålla sams för en gångs skull.

Om du är varulv och med i Det Älskande Paret, gäller det att få bort både byborna och den/de andra varulvarna! När det är lite lagom få spelare kvar och bara en varulv förutom dig, så försök få honom utröstad på dagen. (Innan han fattar att du är en av De Älskande och gör likadant.) Försök få din käresta vald till Sheriff − då har ni ett idealläge. Jägaren är ofta den farligaste spelaren för er − det är bättre för er ju tidigare han försvinner ur spelet. (Men han är svår att identifiera.)